KUNSTKRING HENRI JONAS
KUNSTKRING HENRI JONAS
Ga naar de inhoud
Opening tentoonstelling van de Kunstkring Henri Jonas in 2014 in Museum Valkenburg.

GESCHIEDENIS KUNSTKRING HENRI JONAS

Oprichting 1950
De Valkenburgse kunstkring Henri Jonas werd opgericht in april 1950 door onder anderen Jos Frissen, George Kwakkernaat en Lei Molin.
De naam werd ontleend aan de Maastrichtse kunstenaar Henri Jonas die op 15 september 1944 overleed op 66-jarige leeftijd. Na een bezoek aan zijn intakt gebleven atelier in Maastricht werd besloten de Kunstkring naar hem te noemen.
Exposities
De eerste expositie vond in 1950 plaats in Villa Alpha in Valkenburg gevolgd door tentoonstellingen in Roermond, Heythuysen, Purmerend en Venlo.
Rond 1970 gingen steeds meer leden hun eigen weg en de kunstkring leidde steeds meer een sluimerend bestaan.

Heroprichting 1989
In 1989 heeft het voormalige lid Ton Luijten de kunstkring nieuw leven ingeblazen.
25 nieuwe en enthousiaste leden meldden zich en presenteerden zich in 1991 in het Streekmuseum "Land van Valkenburg". Daar toont men nu op gezette tijden de diverse werken in verschillende stijlen. Ook de kunstmarkt in het centrum van Valkenburg kwam weer op de agenda en vindt vanaf 1989 jaarlijks plaats.

Hoogtepunt
Een hoogtepunt was de expositie in Museum Land van Valkenburg in het voorjaar van 2010 ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de kunstkring. Ton Luijten werd daarbij gehuldigd voor zijn vijftigjarig lidmaatschap. Bij die gelegenheid verscheen er ook een catalogus met daarin opgenomen het werk van de 25 exposanten. De catalogus is nog steeds verkrijgbaar in het museum. Sinds vijf jaar organiseert de kunstkring in mei/juni een etalagetentoonstelling in de winkels in het centrum van Valkenburg steeds met een wisselend thema.

Kunst 'boven de Bieb'
Sinds juni 2011 heeft de Kunstkring een vaste tentoonstellingsruimte boven de Openbare Bibliotheek Valkenburg. Er vindt elke drie maanden een wisseling plaats met werken van enkele leden van de Kunstkring.
BIOGRAFIE HENRI JONAS (de naamgever van de Kunstkring)
Henri Jonas (Maastricht 28 mei 1878-Maastricht, 15 september 1944) was een Nederlandse beeldend kunstenaar. Met Charles Eyck en Joep Nicolas was hij een voortrekker van de z.g. Limburgse School.

Vroege jaren 1878-1916
Henri Jonas werd geboren in de Maastrichter Smedenstraat (thans nummer 27) als tweede kind van Charles Jonas, meesterknecht-
huisschilder, en Fieneke Jungschlaeger. Na zijn schooltijd werd Henri Jonas huisschilder, net als zijn vader. 's Avonds volgde hij tekenlessen bij Rob Graafland aan het Stadsteekeninstituut en vanaf 1902 ook aan de Zondagsschool voor Decoratieve Kunsten. In deze periode ontwierp hij enige boekbanden voor de Maastrichtse uitgevers Leiter-Nypels en Stols. Op 2 juni  1903 trouwde Henri Jonas met Netteke Roukens. Het huwelijk bleef kinderloos. Op 31 maart 1915 overleed Netteke, op 38-jarige leeftijd, aan tuberculose.
Henri Jonas (1878 - 1944)
Verandering van loopbaan 1916-1925
In 1916 stopte Jonas als huisschilder en vertrok met een subsidie van de stad Maastricht naar Amsterdam waar hij tot augustus 1918 een opleiding volgde aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Hierna keerde hij terug naar Maastricht en begon kort daarna aan een reis van enkele jaren door Europa en Noord-Afrika. In 1922 vestigde hij zich definitief in 'het huis met de roos' aan de Kleine Looierstraat in Maastricht. Henri Jonas werd leraar schilderen aan het Stadsteekeninstituut, dat enkele jaren later werd omgedoopt tot Middelbare Kunstnijverheidsschool en tegenwoordig als Academie Beeldende Kunsten Maastricht onderdeel is van de Hogeschool Zuyd.

Luik
Rond 1925 leerde Jonas in Luik het destijds fameuze schildermodel Eugénie Servais kennen, met wie hij een relatie kreeg. Omdat Eugénie een gescheiden vrouw was, was een huwelijk uitgesloten, hetgeen Jonas in een ernstig gewetensconflict bracht en hem het diepe besef gaf dat, wat hij ook zou kiezen, hij altijd zou verliezen.

Geestelijke moeilijkheden 1933-1940
De periode van januari 1933 tot juli 1937 bracht Jonas door in achtereenvolgens de Valeriuskliniek in Amsterdam, de Sint Willibrordus Stichting in Heiloo en vanaf oktober 1933 het Sint Servatius Gesticht in Venray. In augustus 1937 trouwde Henri Jonas alsnog met de inmiddels weduwe geworden Eugénie Servais. Tijdens zijn jarenlange verblijf in het Sint Servatius Gesticht werd Jonas door de behandelende artsen en broeders aangespoord verder te gaan met schilderen. Met uitzondering van twee korte perioden, tussen juli 1937 en oktober 1938 en tussen augustus 1939 en juni 1940, verbleef Jonas de rest van zijn leven in psychiatrische inrichtingen. Tijdens deze gehele periode was schilderen Jonas' enige mogelijkheid om met de buitenwereld te communiceren.

Laatste jaren 1940-1944
In juni 1940, kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, werd Henri Jonas opgenomen op de psychiatrische afdeling van het Maastrichtse ziekenhuis Calvariënberg. Een dag na de bevrijding van zijn geliefde stad Maastricht, stierf Henri Jonas op 15 september 1944.

Terug naar de inhoud